Poprzednia

ⓘ Oregon, zespół muzyczny. Oregon – amerykańska grupa muzyczna, grająca jazz i world music, powstała w 1970. Jej założycielami byli Ralph Towner, Paul McCandless, ..



Oregon (zespół muzyczny)
                                     

ⓘ Oregon (zespół muzyczny)

Oregon – amerykańska grupa muzyczna, grająca jazz i world music, powstała w 1970. Jej założycielami byli Ralph Towner, Paul McCandless, Glen Moore i Collin Walcott.

Towner, McCandless, Moore i Walcott spotkali się pod koniec lat 60. w zespole Paul Winter Consort, który jako jeden z pierwszych zaczynał grać world music. To głównie oni przyczynili się do powstania charakterystycznego brzmienia Consortu np. w kompozycji Townera "Icarus”. W 1970 cała czwórka odeszła od Wintera, tworząc własny zespół nazwany Oregon Towner i Moore studiowali razem na University of Oregon, dla Moorea były to rodzinne strony – urodził się w Portlandzie). Swoją pierwszą płytę nagrali już w 1970, przez sześć tygodni pracując w studiu "The Farm” w Hollywood Hills, ale wytwórnia Increase zakończyła swoją działalność przed wydaniem ich albumu dziesięć lat później wydała go firma Vanguard Records pod tytułem Our First Record.

Zadebiutowali w 1972 albumem Music of Another Present Era, wydanym przez Vanguard. Nieco wcześniej w Europie rozpoczęła działalność nowa wytwórnia – ECM i dla niej zespół ale firmowany tylko nazwiskami Townera i Moorea nagrał płytę Trios / Solos, czego skutkiem było europejskie tourneè w 1974.

Dzięki Music of Another Present Era i kolejnym wydanym albumom: Distant Hills i Winter Light Oregon została uznana za jedną z czołowych nowych grup, grających muzykę improwizowaną, mieszających muzykę hinduską i zachodnią muzykę poważną z jazzem, folkiem, space music i elementami awangardy. W latach 70. Vanguard wydał jeszcze kilka ich albumów w 1978 Violin nagrany razem z polskim skrzypkiem Zbigniewem Seifertem, następne trzy wydała już Elektra. Po dłuższej przerwie we wspólnym graniu w czasie której muzycy realizowali swoje indywidualne projekty, grupa wznowiła nagrywanie dla ECM w 1983.

W czasie trwania trasy koncertowej w Europie w 1984, Walcott zginął w wypadku samochodowym na terenie NRD. Grupa czasowo rozwiązała się, ale w maju 1985 wznowiła działalność dając w Nowym Jorku koncert poświęcony pamięci Collina Walcotta. Razem z nimi zagrał przyjaciel perkusisty, hinduski muzyk Trilok Gurtu, który wkrótce został nowym członkiem grupy. Nagrali razem dwie płyty, ale już dwie kolejne powstały tylko w trzyosobowym składzie, bo Hindus opuścił zespół w 1993. Kiedy za perkusją zasiadł Mark Walker Oregon zaczął przekształcać się w grupę typowo jazzową, czego początki słychać już na albumie Northwest Passage z 1996. W 2001 zespół pojechał do Moskwy, gdzie nagrywał razem z Orkiestrą Symfoniczną im. Piotra Czajkowskiego. Rezultatem była płyta i cztery nominacje do nagrody Grammy.

Astronauci Apollo 15 słuchali muzyki Oregonu podczas wyprawy na Księżyc, a dwa jego kratery otrzymały nazwy od utworów zespołu "Icarus” i "Ghost Beads”.

                                     

1. Dyskografia

  • Out of the Woods 1978
  • In Moscow 2000, z Orkiestrą Symfoniczną im. Piotra Czajkowskiego
  • In Performance 1980
  • Northwest Passage 1997
  • Live at Yoshis 2002
  • Winter Light 1974
  • Troika 1993
  • Ecotopia 1987
  • Distant Hills 1973
  • Friends 1977
  • Our First Record 1980, album nagrany w 1970
  • The Glide 1 nagranie, nowa wersja tylko dla iTunes 2005
  • Family Tree 2012
  • Music for a Midsummer Nights Dream The Oregon Trio 1998
  • Beyond Words 1995
  • Crossing 1985
  • Music of Another Present Era 1972
  • 1000 Kilometers 2007
  • Oregon 1983
  • Together 1976, z perkusistą Elvinem Jonesem
  • Roots in the Sky 1979
  • Moon and Mind 1979
  • Prime 2005
  • In Stride 2010
  • Always, Never and Forever 1991
  • 45th Parallel 1989
  • In Concert 1975
  • Violin 1978, ze skrzypkiem Zbigniewem Seifertem
  • Vanguard Visionaries 2007

Wielojęzycznym słowniku

Tłumaczenie
Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →