Poprzednia

ⓘ Przemysław Tejkowski – polski aktor teatralny i filmowy, dyrektor teatru. W 1990 roku ukończył krakowską Państwową Wyższą Szkołę Teatralną na Wydziale Aktorskim ..



Przemysław Tejkowski
                                     

ⓘ Przemysław Tejkowski

Przemysław Tejkowski – polski aktor teatralny i filmowy, dyrektor teatru.

W 1990 roku ukończył krakowską Państwową Wyższą Szkołę Teatralną na Wydziale Aktorskim dyplom w 1991.

                                     

1. Kariera zawodowa

  • Teatr Bagatela im. Tadeusza Boya-Żeleńskiego Kraków 2004–2005 aktor
  • Tarnowski Teatr im. Ludwika Solskiego Tarnów 1992–1994 aktor
  • Lubuski Teatr im. Leona Kruczkowskiego Zielona Góra 1991–1991 aktor
  • Teatr im. Wandy Siemaszkowej Rzeszów 1994–2004 aktor
  • Teatr im. Wandy Siemaszkowej Rzeszów 2007–2011 dyrektor naczelny

Ma na swoim koncie kilkadziesiąt ról teatralnych. Do najważniejszych należą: Moryś w Ścisłym nadzorze, Grabiec w Balladynie, Lizander w Śnie nocy letniej, Łazarz w Łazarzu, Poeta w Weselu, Alfred w Mężu i żonie, Julius w Miłości w Wenecji, Hajmon w Antygonie, Sierżant w Policji, Jim O’Connor w Szklanej menażerii, Zbigniew w Mazepie, Kapelan w Damach i huzarach, Filip w Iwonie księżniczce Burgunda, Pilot w Małym Księciu, Jasza Mazur w Sztukmistrzu z Lublina oraz Konferansjer i Marcel Cersan w Piaf.

                                     

2. Filmografia

  • 1988 – Gwiazda Piołun jako chłopak z bandy atakującej Witkacego nie występuje w czołówce
  • 2005–2008 w Biuro kryminalne jako taksówkarz Janusz Wojnarowski
  • 2007 – Kryminalni jako Krzysztof Rybarczyk odc. 71
  • 2000 – Ogniem i mieczem serial TV jako Tyzanhauz
  • 1996 – Szamanka jako mężczyzna na przyjęciu nie występuje w czołówce
  • 1999 – Ogniem i mieczem jako Tyzenhauz
                                     

3. Inne informacje

Od 19 grudnia 2009 do 6 maja 2011 członek zarządu TVP S.A. Od 2016 wiceprzewodniczący Rady Nadzorczej TVP. W 2020 pełniący obowiązki przewodniczącego Rady Nadzorczej TVP.

Wielojęzycznym słowniku

Tłumaczenie
Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →